fbpx

Öländska Kvarnar

En inblick i Ölands kvarnhistoria

Öland, Sveriges näst största ö, är hem för en rik historia och kultur. Ön är känd för sina över 2000 soltimmar om året, men en annan framträdande del av Ölands kultur är dess kvarnar. Genom tiderna har kvarnar varit en viktig del av livet på Öland, och idag finns det över 400 kvarnar spridda över ön. Dessa kvarnar var viktiga för jordbruket och livsmedelsproduktionen, och även idag är de ett slående inslag i Ölands landskap.

Typer av Öländska kvarnar

Öland har flera olika typer av kvarnar, som alla har sin egen unika historia och arkitektur. Här är några av de mest kända kvarnarna på ön:

Stolpkvarnar

Dessa är de äldsta kvarnarna på Öland och dateras tillbaka till 1600-talet. Stolpkvarnar är byggda på en central stolpe som står på fyra ben. Det är denna stolpe som gör att kvarnen kan rotera och fånga vinden från alla riktningar.

Holländare

Holländare är en typ av kvarn som introducerades till Öland på 1700-talet. Dessa kvarnar kännetecknas av deras koniska form och stora vingar som fångar vinden för att driva kvarnen.

Sockenkvarnar

Sockenkvarnar är en mindre vanlig typ av kvarn på Öland, men de är viktiga för att de representerar samhällets gemensamma arbete. Sockenkvarnar byggdes och ägdes av socknen för att ge alla i samhället tillgång till en kvarn för att mala sitt mjöl.

Kända Öländska kvarnar

Sandviks vvarn

Sandviks kvarn är den största väderkvarnen i Sverige och ligger vid Sandviks fiskeläge. Den byggdes 1856 och är en av de mest imponerande kvarnarna på ön.

Lerkaka kvarn

Lerkaka kvarn är en välbevarad holländare från 1800-talet och är belägen i den pittoreska byn Lerkaka. Kvarnen är öppen för besökare under sommarmånaderna.

Gettlinge kvarn

Gettlinge kvarn är en av de äldsta kvarnarna på Öland och dateras tillbaka till 1600-talet. Kvarnen ligger vid den historiska Gettlinge gravfältet och erbjuder en fantastisk utsikt över omgivningarna.

Öländska kvarnar i konst och litteratur

Ölands kvarnar har länge varit en inspirationskälla för konstnärer och författare. Många berömda svenska konstnärer, såsom Carl Larsson och Bruno Liljefors, har avbildat Ölands kvarnar i sina verk, vilket bidrar till att sprida öns unika kulturarv och skönhet. Litteraturen har också omfamnat Ölands kvarnar, med författare som Sven Delblanc och Vilhelm Moberg som skildrar livet på Öland och dess kvarnar i sina romaner.

Besök gallerier och museum på Öland för att se konstverk som skildrar de vackra kvarnarna och lär dig mer om de författare som har hämtat inspiration från dessa historiska byggnader. Genom att förstå hur kvarnarna har påverkat konsten och litteraturen får man en djupare uppskattning för Ölands kultur och historia.

Vill du kombinera din vistelse med ett besök hos oss?

Klicka på knappen nedan för att boka paket.

Dela med dig:
Strandhotellborgholm Upptackoland Kvarnar
FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.

STRAND BORGHOLM

Skriv upp dig på våra Nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste nyheter och få tillgång till exklusiva erbjudanden från Strand Borgholm.
Läs mer om hur vi behandlar din data här.