ÖLAND

Borgholms Stadsmuseum

På Borgholms Stadsmuseum kan du lära känna Borgholm och Öland lite bättre. Där finns spännande berättelser om Ölands järnväg, Sjöfarten, hur det var att leva på ön i historien och mycket mer.

Kort historik om Borgholm

Borgholm och framförallt intilliggande Köpingsvik, har anor som handelsplats redan från Vikingatiden. Orten Borgholm hette från början Borgehamn, och var närmsta hamnplats för det närliggande slottet. Dock förde platsen en ganska tynande tillvaro sedan slottet ödelades i en brand 1806. Endast 45 personer bodde då i den lilla köpingen. 1816 ändrades detta då Borgholm stad bildades. Under åren anlades en ny hamn, och 1864 blev Borgholm kurort med ett uppsving i staden. Öland var känt för det milda välgörande klimatet, så gäster strömmade till från när och fjärran.

Många vackra så kallade ”badortsvillor” byggdes, och med åren fick Borgholm och Öland både järnväg, en växande sjöfart och turism. Mycket av detta finns berättat på Borgholms Stadsmuseum.

Mer om Borgholms Stadsmuseum

Museet ligger i en av Borgholms vackraste gårdar med rötter från tidigt 1800-tal. Det drivs av Borgholms kulturminnesförening. Museet innefattar flera byggnader med bl.a. sjöbod, kuskbostad och stall. På senare år har spelats sommarteater i museets trädgård, vilket varit mycket välbesökt. Under sommaren 2018 blir det stand up kvällar och barnteater.

Borgholm Stadsmuseum öppettider

Då Borgholms Stadsmuseum drivs ideellt har det begränsade öppettider. Därför rekommenderas att först titta på museets hemsida för information. www.borgholmsstadsmuseum.se