fbpx

Fågelskådning på Öland

Öland – en fågelskådares drömdestination

Fågelskådning har blivit en alltmer populär fritidsaktivitet, och för de som verkligen brinner för det är Öland en drömdestination. Med sitt unika landskap och rika fågelliv lockar den här svenska ön fågelskådare från hela världen. I det här blogginlägget tar vi dig med på en inspirerande resa genom Ölands vackra natur, där du får möjlighet att upptäcka och lära dig mer om de olika fågelarter som trivs här.

Ölands landskap – en mångfald av biotoper

Öland är känt för sitt unika landskap, som erbjuder en rad olika biotoper för fåglar att trivas i. Från kustens långa sandstränder, klippor och vattenfyllda slättland till de inre delarnas lummiga skogar och blomstrande ängar – här finns allt en fågel kan önska sig. Denna mångfald av livsmiljöer är en av anledningarna till att ön är så attraktiv för fågelskådare.

Ottenby – fågelskådningens hjärta på Öland

I södra delen av Öland ligger Ottenby, en av Sveriges mest kända fågellokaler och hjärtat av fågelskådning på ön. Här finns Ottenby fågelstation, som bedriver fågelforskning och övervakning av fågelflyttning. Ottenby är en fantastisk plats för att se många olika fågelarter, såsom havsörn, kungsörn, trastar, ängspiplärka och mycket mer.

Fågeltorn och fågelskådarplatser

För att få ut mesta möjliga av din fågelskådarupplevelse på Öland är det bra att veta var du hittar de bästa platserna. Ön har ett antal fågeltorn, där du får en bra överblick över omgivningarna och chansen att se många olika arter. Några av de mest kända fågeltornen är Beijershamns fågeltorn, Schäferiängarnas fågeltorn och Vedbormsbergets fågeltorn. Det finns även många andra utmärkta platser för fågelskådning på ön, såsom Gräsgårds hamn, Trollskogen och Knisa Mosse.

Guidade fågelskådningsturer – ett perfekt sätt att utforska Öland

Om du är ny på fågelskådning eller vill fördjupa dina kunskaper om Ölands fågelliv kan en guidad tur vara ett utmärkt alternativ. Det finns flera lokala guider och företag som erbjuder fågelskådningsturer på Öland, både för nybörjare och erfarna fågelskådare. En erfaren guide kan ge dig en djupare inblick i fåglarnas beteenden och biotoper samt hjälpa dig att hitta de bästa platserna och tidpunkterna för att se så många arter som möjligt.

Bästa tiden för fågelskådning och boendealternativ

Den bästa tiden för fågelskådning på Öland varierar beroende på vilka arter du vill se. Våren och hösten är generellt sett bäst för att bevittna fågelflyttning, medan sommaren erbjuder en chans att se häckande arter.

Vill du kombinera din vistelse med ett besök hos oss?

Klicka på knappen nedan för att boka paket.

Dela med dig:
Strandhotellborgholm Upptackoland Fagelskadning
FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.

STRAND BORGHOLM

Skriv upp dig på våra Nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste nyheter och få tillgång till exklusiva erbjudanden från Strand Borgholm.
Läs mer om hur vi behandlar din data här.