fbpx

Fornminnen på Öland

Inledning – En inblick i Ölands fornminnen

Öland, den näst största svenska ön i Östersjön, är inte bara känd för sin vackra natur och charmiga landsbygd, utan även för sina fascinerande fornminnen. Dessa historiska lämningar vittnar om Ölands långa och rika kulturarv, från stenåldern till vikingatiden och framåt. Följ med oss på en inspirerande resa genom tid och historia, där vi utforskar några av Ölands mest intressanta fornminnen.

Gettlinge Gravfält – En stenåldersskatt

Gettlinge Gravfält, beläget på den västra delen av Öland, är ett av de mest anmärkningsvärda stenåldersfornminnena på ön. Här hittar du en stor samling gravar, stensättningar och skeppssättningar som sträcker sig över en period av över 2000 år. Besökarna kan utforska de imponerande fornlämningarna och fördjupa sig i den fascinerande historien om de människor som begravdes här under forntiden.

Eketorps Borg – En försvarsanläggning från järnåldern

Eketorps Borg är en unik arkeologisk plats på södra Öland. Ursprungligen byggd under järnåldern som en försvarsanläggning, har Eketorps Borg återuppbyggts och restaurerats för att ge besökarna en autentisk upplevelse av livet under järnåldern. Här kan du utforska den välbevarade borgen och dess omgivningar, samt lära dig mer om hur dess invånare levde, arbetade och försvarade sig mot yttre hot.

Ismantorps Borg – En gåtfull fornborg

Ismantorps Borg, belägen i ett avsides skogsområde på centrala Öland, är en av de mest gåtfulla fornborgarna i Sverige. Den exakta åldern och syftet med borgen är fortfarande okänd, men det antas att den byggdes någon gång under järnåldern. Besökarna kan vandra runt de imponerande murarna, utforska de 12 husgrunderna och försöka avslöja hemligheterna bakom denna gåtfulla fornborg.

Karlevistenen – En runsten med spännande inskriptioner

Karlevistenen, belägen nära Kastlösa kyrka på södra Öland, är en av de mest kända runstenarna i Sverige. Daterad till omkring 1000-talet, är den berömd för sina välbevarade runor och spännande inskriptioner. Stenen ger värdefull information om vikingatida Öland och dess samhälle, samt innehåller en fascinerande förbannelse. Besökare kan beundra den imponerande stenen och lära sig mer om de mystiska runorna och deras betydelse.

Sandby Borg – Ett arkeologiskt mysterium från järnåldern

Sandby Borg, belägen på den sydöstra delen av Öland, är en av de mest fascinerande arkeologiska platserna på ön. Denna fornborg från järnåldern har nyligen blivit känd för de tragiska händelser som inträffade där för över 1500 år sedan. Utgrävningar har avslöjat en mängd döda kroppar, vilket tyder på att borgen utsattes för en plötslig och våldsam attack. Besökare kan utforska den dramatiska historien bakom Sandby Borg och försöka förstå vad som hände med dess invånare.

Vill du kombinera din vistelse med ett besök hos oss?

Klicka på knappen nedan för att boka paket.

Dela med dig:
Strandhotellborgholm Upptackoland Fornminnen
FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.

STRAND BORGHOLM

Skriv upp dig på våra Nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste nyheter och få tillgång till exklusiva erbjudanden från Strand Borgholm.
Läs mer om hur vi behandlar din data här.