fbpx

Solliden

Njut av grönskan på Kungafamiljens sommarresidens Solliden.

Under sommarmånaderna öppnar slottet för besökare som kan vandra i de olika trädgårdarna, njuta av något gott i Kaffetorpet, eller kanske någon trevlig konsert i parken.

Lite historia om Sollidens slott

Drottning Victoria som var gift med kung Gustav V, led av hälsoproblem. Under besök hos läkaren och författaren Axel Munthe i hans villa San Michele på Capri, inspirerades drottningen till att anlägga Solliden på Öland som var känt för sitt milda klimat. Den 15 september 1906 stod det klart, och drottningen kunde flytta in. Arkitekt var Torben Grut, som bl.a. ritat Stockholms Stadion. Byggnaden utformades i Italiensk stil, och en del byggnadsdetaljer och statyer importerades från Italien. Drottningen som var trädgårdsintresserad lät också anlägga en fantastisk park.

När drottning Victoria gick bort 1930, ärvdes slottet av kung Gustav V som såg till att elektricitet och elektrisk värme drogs in. Med slottet Mainau som förebild, lät Gustaf V öppna parken för allmänheten. Han engagerade sig i Borgholmstennisen, bedrev jakt och höll sommarkonseljer på Öland. I sitt testamente utsåg kungen arvprinsen Carl-Gustav ( vår nuvarande kung ) till arvtagare. Dock fick arvprinsens mamma, prinsessan Sibylla disponera villan med barnen. Under tiden då ”Hagasessorna” och ”lillprinsen” var små renoverades det gamla torpet Grönadal upp till lekstuga. Denna användes flitigt under hela 1950-talet, och även de nuvarande kungabarnen har lekt där.

Sollidens slott idag

Sollidens Slott ägs privat av kungen. Under sommarmånaderna använder kungafamiljen slottet flitigt sommarbostad, och höjdpunkten är naturligtvis Victoriadagen den 14 juli. Då firas enligt traditionen sedan drygt 40 år, kronprinsessans födelsedag med familjen och uppvaktning från folket. Kungafamiljen har många gånger beskrivit vistelserna på Öland, som ett sommarlov från de offentliga uppgifterna. Det är inte helt ovanligt att se familjen på promenad i omgivningen, köpa en glass i Borgholm eller prins Daniel ta en golfrunda på närbelägna Ekerum.

Trädgård & Park

På Solliden hittar man Italienska- & Holländska trädgården och Engelska parken. Där upplevs massor av träd, buskar och blomsterarrangemang. En nyare del är Stenpartiet som finns i det sydvästra hörnet av parken. Där kan man njuta av lugnet och växter som harmoniserar med stenen och vattnet.

Barnens Solliden

I slottsparken finns även mycket för barnen. Där hittar man kojor, hoppstubbar och balansgångar utplacerade på olika ställen i trädgården. Man kan också gå på tipspromenad som utgår från entrépaviljongen. Utanför grindarna finns även en liten lekplats med linbana som är öppen året runt.

Äta på Solliden

Är man hungrig eller sugen på något litet gott ska man besöka kaffetorpet. Där erbjuds allt från bakverk, till matiga smörgåsar och sallad. Torpen med anor från 1890 är en härlig miljö. På området ligger även en brödbod, där man kan köpa med sig färskt bröd, kanelbullar eller annat gott.

För detaljerade upplysningar om Sollidens Slott, såsom öppettider, entré, bokning m.m. Besök Sollidens hemsida www.sollidensslott.se

Vill du kombinera din vistelse med ett besök hos oss?

Klicka på knappen nedan för att boka paket.

Dela med dig:
Solliden
FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.

STRAND BORGHOLM

Skriv upp dig på våra Nyhetsbrev!

Ta del av våra senaste nyheter och få tillgång till exklusiva erbjudanden från Strand Borgholm.
Läs mer om hur vi behandlar din data här.